Ázsiai Horror Világ.

0R0SZLÁN 2011.08.29. 03:43

Ebbe a posztomba három különböző nemzetiségű Ázsiai filmet fogok bemutatni.

Mint azt már tudjuk, az ázsiaiak igazán értenek a beszaratáshoz, meg minden egyéb klisés dologhoz is...

De remélhetőleg eme három film nem fogja tartalmazni a már megszokott fekete hajú kiscsajt.

Első film a...

 

The Shock Labyrinth

 

Rendező: Takashi Shimizu

 

A japán agymenéses posztomba már asszem említettem a nevét, ha meg mégsem, tudni kell, hogy ő rendezte Az Átok mind a kettő részét, A Ju-Ont és az After Darkos Reinkarnációt is. Igaz, az említett két filmbe benne van a tipikus feketehajú kiscsaj...De azért ez alapján nem lehet megítélni ezt a filmjét. Majd kiderül, hogy milyen.

 

 

Egy éjszakán hirtelen előkerül Yuki, aki sok sok éve eltűnt. A barátai furán néznek rá, nem hiszik el, hogy visszajött, aztán Yuki rosszul lesz, és kórházba viszik, csak hogy az a kórház nem átlagos...És még rejteget sok más dolgot is annak a kórháznak a falai...

Ez egy japán darab, és japánból jött már pár érdekesebb horror (Groteszk, Meg az a sok agydaráló gore trash) De erről leri, hogy se trash agyatlanság, se oltári nagy brutalitás nem található benne, bár ki tudja.

 

A Zene...A zenéje zseniális. Szavakba el se tudom mondani, mennyire tetszik, bár azért megpróbálom. Mint tudjuk a japánok értenek a zenéhez is, csak vegyük például Akira Yamaokat, aki megalkotta a Silent Hill zenéjét. Annyira...sok érzés kavargott bennem a film zenéje alatt...Néhol kicsit karneváli hangulata volt, néhol összeszortul a szívem, annyira szomorú, a visszafelé játszott zenéktől meg olyan durván kirázott a hideg, hogy ledermedtem...Minden apró részlethez passzolt a zene, bár a creditnél eléggé érdekes zene szólalt fel, de attól függetlenül hogy nem a film hangulatához illett, nagyon tetszett. Olyan sajátos hangulatvilágot ad a filmnek, hogy már a film elején rabul ejt, és teljesen a film végéig kitart. Respect!

 


Vér az nem volt benne, csak nagyon minimálisan, de nem is volt olyan nagy baj, mert maga a történet rendesen lekötött, és mint már megszokhattuk, a japánok megint egy olyan sajátos, elvont, és egy kicsit groteszk világot varázsoltak megint elénk, hogy azt ép ésszel fel se lehet szinte fogni....

 

A helyszín egy kihalt kórház, vagy egy régi vidámpark része?! Erre konkrétan nem jöttem rá, mert úgy kb. mind a kettőre jellemző dolgokat lehetett látni. De a helyszín is fokozta a hangulatot, és olyan torz, beteg atmoszférát teremtett...Bár magát a filmet sehogy se tudtam értelmezni, eléggé bonyolult.

A színészekkel nem volt gond, valahogy a japán filmeket nem tudom se angol, és se magyar szinkronnal nézni...Az valahogy elveszi a film sajátosságát. A japánok valahogy jobban át tudják érezni a beszédükkel a szerepüket. Érezhető rajtuk a feszültség, az izgalom, a meglepődöttség, amit angol szinkronnal nem tudnának visszaadni. Szóval ezzel se volt probléma.

Mindent össze vetve, a japánok megint valami egyedit alkottak, mint azt már megszokhattuk, eléggé nehezen emészthető film, egy két helyen eléggé szomorú, hogy már a könnyem is majd kicsordult. Látni kell.

Értékelés: 7/10

 

 

Második film a...


Sick Nurses

Rendező: Piraphan Laoyont,

Thodsapol Siriwiwat

 

A két rendező nevéhez semmi érdemlegeset nem tudnék hozzáfűzni. Ez az egyetlen filmjük. 

 

Egy babona szerint, 7 nap múlva, a halott visszatér utoljára a szeretteihez. Hát, ez a drága nővérkéink hullájának a szelleménél se lesz máshogy.


Röviden ennyi a történet. Bár szokás szerint megint hülyén fogalmaztam meg, na de sebaj.

Aztakurvaszencségit...Már elnézést a csúnya beszédért de ez...Ez a film valami eszméletlen fúúú...Na jó, megpróbálom normálisan megfogalmazni a véleményem.

A zene...Annyira szívszaggató, szomorú, hogy még...meg is könnyeztem, legfőképp a végén. De sajnos tinihorror jellegű menekülős zene is előfordult benne...De nem tartott sokáig, nagyrészt stimmelt a zene, gyönyörű, és kegyetlen...

Nem tudom elmondani, hogy milyen érzések kavarogtak bennem a film nézése közbe...Nehéz magát a hangulatvilágát elmondani...Annyira sajátos, egyedi, mégis van benne valami őrültség, dilisség és elvetemültség. A klisés hosszú hajú csaj itt is előfordult DE...Nem olyan értelenbe, mint általában szokott...Konkrétan olyan újszerűen, hogy kb. fel se fogtam, de zseniális módon oldották meg, olyan módon, amit még sehol se lehetett látni.

 

A színészek nagyon tetszettek, bár azt is meg kell hagyni, hogy nem volt valami sok eszük...De nem is volt olyan nagy baj, nekem tetszett, hogy úgy viselkedtek, mint a kislányok, amikor új ruhát kaptak. Meg meg kell említenem, hogy volt egy nem ázsiai szereplő is, vagy nem tudom...De szerintem nem látszott annak. Néha meg is mosolyogtattak, de úgy alapjába véve rájuk is igaz az a nagyon...Bizarr hangulatvilág, ami a filmre telepedett rá. Az..Mindenhol ott volt...Olyan torz, bizarr, és egybe olyan...Néhol...Olyan nehéz megfogalmazni. Inkább meg se próbálom, nézze meg mindenki, mert ezt feltétlenül látni kell. Bár néha kicsit irritáló volt az, ahogy beszéltek...Megjegyezném még, hogy az ikerpár pont úgy viselkedett, mint a Végső Állomás 3-ba a plázanunik...

Vér az volt benne bőven, eléggé beteg halálnemek, és az egyik részlet, mint ha eléggé az EXTE hair extensionre hajazott volna, Shion Sono filmjére.

Na szóval, összegezeve ez egy kegyetlen jó film, leszámítva azt a pár apróbb klisét. De nem számít, mert olyan formába voltak előadva, mint még soha, pluszba még járul hozzá sok csinos ázsiai csaj, egy két csöcs, rengeteg vér, sok sok groteszk jelenet, és olyan fordulatok...Hogy még most se tudtam felszedni az állam az asztal alól bazki....konkrétam vagy ötször mondtam a film vége felé hogy: Bazmeg...ilyen nem létezik...És az a mondhatni "vidámság" a végén...Bizton merem állítani, hogy ez bekerül az általam látott legjobb Ázsiai filmek közé, mert ezt...ezt látni kell!

Értékelés: 10/10

Normális előzetest nem találtam...Csak ezt.

 

Utolsó film pedig...

The Child's Eye

 

Rendező: Oxide Pang Chun, Danny Pang

 

Amikor megláttam, hogy a rendezőpáros rendezte a A Hírnököt, a Szem 1. és a 2. részét, és a Re-Cyclet, azt hittem menten eldobom magam...Mind a négy film zseniális, legalább is nekem, akkor az is garantált, hogy ez is az lesz. Nagyon kivételes esetekbe tetszik egy olyan film, amibe nincs vér.

 

Pár fiatal a Bankoki repülőtéren reked, de el nem tudják képzelni, hogy milyen természetfeletti dolgokat fognak ott átéli...

Ugyebár ez a hong kongi darab, és a végére hagytam a mondhatni leglightosabbat, bár ez a kijelentésem még változhat.

Hát...Ez a film nagyon nagy csalódás volt...Az egyik blogon azt olvastam hogy "Aki látta a Re-cyclet, az ebbe a filmbe is hasonló dolgokkal fog találkozni". Hát ez egyátalán nem igaz, max a film végére...Na de sorjában.

A zene itt is passzolt, szintén nagyon tetszett, kivéve pár résznél, ahol olyan érzést keltett bennem, mint ha egy hülye szappanoperát néznék...De nagyrészt maradt itt is a drámai, zene, meg egy helyen ilyen akciófilm jellegű zene is felcsendült...

 

A történet nem volt rossz, csak hát eléggé kevés volt...Hogy is mondjam, a film végére indult be a lényeges szál, a film eleje meg merő dögunalom volt, azt a pár apróbb poént leszámítva...Nem volt benne semmi izgalom, a végét leszámítva...Azért ettől a filmtől jóval többet vártam volna.

A helyszín nagyrészt az a hotel volt, aztán a film végére mentek át a másik világra, ami hasonló volt a Re-Cyclebe lévő világ. Nagyon tetszett, csak ugyebár túl későn jött, már majdnem hagytam inkább az egész filmet a francba, de aztán végignéztem, mert a vége nagyon jól el volt találva, csak az elejét túl kellett élni...

Egyszer nézhetősnek elmegy, de ettől a rendezőpárostól valami kiemelkedőbbet vártam volna, mert az említett filmjei teljes mértékbe lekötöttek de ez...A 3 filmből ez tetszett a legkevésbé, semmi maradandó nem volt benne, sajnos...

Értékelés: 5/10

Címkék: beteg japán kórház vér hongkong tajvan

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dr-graveyard.blog.hu/api/trackback/id/tr423186895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása